ZOOkeepers

Alle kunstenaars

Matías Salgado

Gea Koopman

Manja Kindt

Miriam Geerts

ZOOkeeper Matías Salgado

Matías Salgado (Argentinië, 1998) is de vierde ZOOkeeper die in de periode mei t/m juli 2022 in Studio ZOOkeeper aan het werk gaat. Zijn werk bestaat uit grote kleurrijke schilderijen. In Studio ZOOkeeper onderzoekt Matias wat wij met elkaar gemeen hebben in relatie tot onze eigen identiteit en die van de samenleving.

Panorama Rensenpark

Beeldend kunstenaar Gea Koopman wil in Studio ZOOkeeper in het Rensenpark een nieuwe stap zetten door een 360° panorama te creëren op basis van verhalen van bezoekers. Verhalen van vroeger, nu of misschien wel in de toekomst! Om de verhalen op gang te helpen toont ze een aantal van haar bottenwezens die als verteller kunnen dienen of een rol kunnen spelen in jouw verhaal. Deze verhalen dienen als uitgangspunt voor een panorama gebaseerd op de verhalen en het Rensenpark.

EXPOSITIE van GEA KOOPMAN

Bezoek nu het resultaat in Studio ZOOkeeper.

Lees meer

Laatste weekend: bezoek Panorama Rensenpark met rondleiding

Van januari t/m maart werkte beeldend kunstenaar Gea Koopman in Studio ZOOkeeper aan Panorama Rensenpark. Ze creëerde een 360° panorama voor 1-persoon op basis van verhalen over deze plek, de oude dierentuin, het huidige Rensenpark.

Lees meer

Bezoek en bouwen

Het wordt wel eens tijd voor een update op deze site. Menigeen volgt ondertussen de facebookpagina van Studio ZOOkeeper en komt een kijkje nemen, meehelpen of iets brengen. Zo kreeg ik veel fotomateriaal, een geluidsopname en tekeningen die in de oude dierentuin zijn gemaakt.

Lees meer

Starten met verhalen

In december werd ik gebeld dat ik de nieuwe ZOOkeeper zou worden, maar er waren wel wat aanpassingen nodig i.v.m. de aanwezigheid van het China Lights Festival in het Rensenpark. Ik ging naar Emmen om de werkplek te bezichtigen en aanpassingen te bespreken.

Lees meer

Mister Postman

Met Mister Postman vraagt Manja je als bezoeker van het Rensenpark anders na te denken over je omgeving en je te verplaatsen in de onderwereld van het park. Zijn er nog kelders? Communiceren de planten met elkaar en wat voor beestjes krioelen er? Terwijl je door het park loopt teken je een impressie of beschrijf je je gedachten hierover. Deze impressies zullen tegen het einde van het ZOOkeeperschap gepresenteerd worden. Doe je mee? Postman tasjes met meer informatie, een kaart om op te tekenen en papier liggen voor je klaar bij ZOOkeeper en het CBK Rensenpark.

Berichten uit de onderwereld

Ik moest zoeken naar een andere manier om Mister Postman vorm te geven. Waarnemen zoals ik bedacht had was onmogelijk geworden vanwege China Light.

Lees meer

ZOOkeeper Miriam Geerts

Beeldend kunstenaar Miriam Geerts is de eerste ZOOkeeper. Ze maakt objecten van stof en laat zich inspireren door vormen uit de natuur en details van bomen. Ze gebruikt textiel om de vorm te maken en vult de vorm met zand en schapenwol. Ze maakt nu vooral kleine objecten, in het Rensenpark wil ze juist grote vormen maken. Deze grote textiele vormen krijgen deze zomer een plek onder en tussen de bomen in het park. Miriam nodigt parkbezoekers graag uit om mee te werken aan de nieuwe objecten.

Een feestelijke aftrap!

Op 7 juli is er een officiële en feestelijke aftrap waarbij ik een symbolische erg grote sleutel (en een echte) overhandigd krijg van cultuurwethouder Robert Kleine. Er zijn taartjes met een afbeelding van een van mijn werken, er zijn(tv)interviews, een rode loper. Wat een warm begin.

Lees meer

Er gebeurt van alles

Opvallend: er is veel verbindende kunst in het park: Myrte maakte duizenden vogeltjes van klei samen met kinderen en volwassenen; de Nachtwacht werd er nageschilderd door een grote groep en bij mij werken ook mensen samen mee aan de objecten.

Lees meer

Grote luisterende oren

Ik leg graag uit wat ik doe en waarom en ik ben benieuwd naar reacties. Ik hoor dan vaak dat ze zelf ook creatief zijn en ik krijg foto’s te zien op mobieltjes van abstracte schilderijen, van beeldhouwwerk, van patchworkkleden. Iedereen in Emmen lijkt creatief. Het valt me op dat veel oudere mensen het park bezoeken, ook vaak met kleinkinderen. Jonge gezinnen komen er ook, jongeren zie ik weinig.

Lees meer

Helpende handen‍

Het is een verrassing als mensen na mijn uitleg zomaar eventjes komen helpen. Ik zeg altijd dat niks moet en dat als je er na 5 minuten zat van bent je dan vooral moet stoppen. Sommigen komen vaker; zo helpen Aly en Ellis geregeld.

Lees meer

Het stroomt binnen

Na een oproep in de Emmer Courant om overtollige katoenen lappen stof naar de ZOOkeeper te brengen, stroomt het binnen want mensen komen langs met tasjes voor mij. Ik stel me voor dat er in Emmen overal kasten staan met lapjes, sommige zijn nu leeg.

Lees meer